Troia
Navbar Menu Metodu (Raporun alındığı yer ve rapor isim bilgisinin rapora yazdırılması)
- NAVBARMENU metodu Canias üzerinden aldığımız bu metodun çağrıldığı ve ilgili Symbol Field alanın eklendiği her raporda raporun hangi diyalogdan alındığı ve rapor isim bilgisinin raporda çıkmasını sağlayan bir metoddur. Bu bilgi son kullanıcı için önemli ve anlamlı bir bilgi olmasa da yazılımcı için önemlidir. Çünkü bir rapor birden fazla diyalogda kullanılabilir veya bir diyalogda birden fazla rapor çıktısı bulunabilir. Herhangi bir Rapor üzerinde bir değişiklik isteği geldiğinde özellikle rapor sayısının arttığı durumlarda yazılımcı bu rapora kolayca erişimini sağlayacaktır.
- Oluşturduğumuz sınıf içindeki bu metodu test etmek için örnek bir rapor oluşturarak bu raporda bu metodu kullanacağız.
- Örnek raporumuzu oluşturmak için geliştirme tarafında TROIA IDE\New\New Report yolu izlenerek yeni rapor kaydı açılır.
- Açılan pencerede oluşturduğumuz hotline ve isimlendirme standartlarına göre rapor isim bilgisi girilerek rapor kayıt edilir.
- Raporun bölümlerini oluşturmak için toolbox sekmesinde sectionlar sürükle bırak metoduyla rapor ekranına bırakılır ve sectionlar isimlendirilir.
- Oluşturulan sectionlar için Section Designer kısmında ToolBox bölümünden sürükle bırak metoduyla Lable,İmage ve Symbol Field alanları oluşturulur ve Properties kısmından isimlendirmeler yapılır.Bizim örneğimizde sayfanın SCFOOT kısmında NAVIGATORMENU isminde bir Symbol Field alanı oluşturmalıyız.
- Rapor ekranına sağ tık yapılarak rapor içindeki Page Before metodu açılır.
- Page Before metodu içine aşağıdaki kod bloğu yazılarak YLMTOOL sınıfı içindeki NAVBARMENU metodu çağrılır ve raporda oluşturduğumuz SCHEAD ve SCTITLE sectionları yazdırılır.
-
OBJECT:
YLMTOOL YLMTOOLREC,
STRING NAVIGATORMENU;
NAVIGATORMENU = YLMTOOLREC.NAVBARMENU();
WRITE SECTION SCHEAD;
WRITE SECTION SCTITLE;
/*HT 00000024 ismail.yılmaz 27.09.2019*/
- Oluşturduğumuz raporda yine rapor kısmından sağ tık yapılarak Page After metodu çağrılır ve aşağıdaki kod içerisine yazılır.
-
WRITE SECTION SCFOOTER;
/*HT 00000024 ismail.yılmaz 27.09.2019*/
-
- Yine oluşturduğumuz raporda rapor kısmından sağ tık yapılarak Report metodu çağrılır ve aşağıdaki kod içerisine yazılır.
WRITE SECTION SCFOOTER;
/*HT 00000024 ismail.yılmaz 27.09.2019*/
- CTRL+S veya kayıt et butonuna basılarak oluşturduğumuz rapor kayıt edilir.
- Oluşturduğumuz raporun ekran çıktısını test emek için Canias üzerinde DEVT11 ekranı çalıştırılır.
- Açılan ekranda CODEBOX bölümüne raporumuza verdiğimiz isime göre aşağıdaki kod yazılır. RUN butonuna basılarak oluşturduğumuz rapor çıktısı çağırılı.
CALL REPORT YLMEDUT01Y001 TO SCREEN ;
- Raporumuz pdf çıktısı olarak açılacaktır. Açılan sayfada NAVIGATORMENU Symbol Field alanı içerisinde o raporu hangi diyalogdan aldığımız ve rapor isminin ne olduğu bilgisini görebiliriz.